
Strender, safari, fjell og kultur. Bli inspirert til å legge familieturen hit.
Strender, safari, fjell og kultur. Bli inspirert til å legge familieturen hit.
De to kjente nasjonalparkene for safari i Sri Lanka er Uddawale og Yala nasjonalpark. Vi valgte sistnevnte. Denne nasjonalparken er den eneste som også har leopard, men den glinset vi bare såvidt, og er mer sjeldent å se.
Vi betalte ca 1 500kr for halvdagssafari (5am til 11am) inkl privat bil, sjåfør, frokost og inngang nasjonalpark (barn under 6 år gratis). Det er lett å booke via hotellet man bor på.
Digg at safari er i egen bil, da kan man tilpasse til egen rytme. Også fint at barn under 6 år er gratis. Vi fikk ikke tak i babysete, og så heller ingen andre safaribiler som hadde. Bilbelter er det delvis, vi hadde tre bilbelter som fungerte i vår (det humper ganske bra innimellom, så barna satt med belte). Halvdags var fint for vår familie, heldags hadde nok blitt hakket mange timer i bil for barna, og det kan bli ganske varmt utpå dagen.
Landsbyen Tissamahara og omegn er fint utgangspunkt for å bo natten før, her er det bredt utvalg steder å bo. Ca 30 min å kjøre til Yala main entrance. Safaribil henter uansett på hotellet om morgenen.
Vi bodde nær Tissamahara på hotellet Serene Park hotel.
Hele togturen er på ca 7t. Vi splittet togturen i to, og tok første etappe Ella til Nano Oya og noen netter i et slott i den «britiske» landsbyen Nuwara Eliya. Deretter tok vi etappen Nanu Oya-Kandy. Vi likte begge! Det generelle rådet er; ta tog tidlig om morgenen (mer tåke og dårligere utsikt utover dagen). Vi hadde ett tog med avgang tidlig morgen, og ett rundt lunsj, og vi var heldig med været/sikten på begge. Det var mye ledig i vogna vår, så vi kunne bytte seter/side avh av utsikten.
Forskjellen på 1.klasse og de to øvrige er AC og bedre seter på førstnevnte. På 2. og 3.klasse kan derimot dører og vinduer åpnes, for enda bedre utsikt og opplevelse. Vi gikk for 2.klasse, og er veldig fornøyd; vi hadde reserverte seter og god plass. Her kan man også ta det ikoniske «heng ut av toget»-bildet (toget går relativt sakte, men hold fast!) 3.klasse virket litt overfylt. Det er god temperatur i høyden, så vi klarte oss fint uten AC.
Pris varierer avhenger av klasse og avgang, men vi betalte ca 75kr per billett for én etappe. Baby betaler ikke, mens barn og voksen betaler samme billettpris. Billetter legges ut én måned i forkant (man kan også kjøpe billett i luken samme dag hvis det er ledige seter).
Link til bookingside: https://seatreservation.railway.gov.lk/mtktwebslr/
Link til reel på Instagram.
De fleste turene er tre dager/to netter, og har ca samme rute (finnes også lenger, kjenner ikke til ruten på disse). Det finnes et hav av aktører og båter. Prisene varierer veldig med størrelse, standard osv. De fleste operer med pris per person, og da er lugar, mat/drikke og leie av snorkelutstyr inkl. I tillegg må man betale 600 000idr (~400kr) per pers over 3 år i nasjonalparkgebyrer. Tips kommer i tillegg.
Vi ønsket familielugar, så det begrenset utvalget litt. Vi landet på en av båtene til selskapet Short Escape i nedre prissjikte som vi følte passet oss.
Vi betalte totalt 7 000kr (inkl transaction fees på betalingsplattformen Wise) for lugar med privat bad og dobbel køyeseng (fullpris for to voksne og 4-åringen, halv pris for 3-åringen, babyen var gratis) Lugaren var bitteliten, og badet ganske primitivt, men for oss var det helt ok for tre dager. Mat og drikke inkludert.
Det var ni andre på båten sammen med oss. Maten var fersk og veldig god (frukt, egg, fersk fisk osv). Man kunne ordne kaffe og snacks selv. Ekstra bonus at guiden tok litt bilder som vi fikk oversendt i etterkant (visste ikke dette på forhånd)
Siden vi eier seilbåt i Norge har vi båtvante barn, så liveaboard-livet var prima for oss. Vi var heldig med loungeområdet på øvre dekk som var i skyggen og fint lekeområde for barna og babyen. Ellers er det naturligvis aktiviteter som ikke passer veldig godt for små barn (snorkling f.eks.)
Generelt er regnsesongen fra nov-mars, og apr-okt dry season. Sistnevnte har ideelt vær, men også MYE mer turister. Vi var i mars; lite folk og vi var heldig med været.
Fly til Labuan Bajo på øya Flores i Indonesia; via KL, Jakarta eller Denpasar (Bali). Kan være fint å bo en natt eller to i Labuan Bajo før/etter turen.
Vi bodde på Sunset Hill hotel. Standarden er helt basic, men leiligheten og utsikten er uslåelig (husk å booke leilighet #10 i 3.etasje).
Flores har også mye annet kult å by på, men avstandene i bil er ganske store, så det blir neste gang.
Link til innlegg på Instagram. Følgende innlegg er også fra Komodo: eventyrlige Komodo, reel manta rays, reel pink beach og reel Padar Island.
Bonus at vi alle fikk spist livets første flytende frokost. Huset er et lite bambuspalass over tre etasjer uten vegger. Det har eget basseng, hammocker, runde senger, jungeldusj og hjemmekino på toppen. kjempestas for barna å få se litt av Løvenes konge og Jungelboken etter solnedgang. Alle materialer og detaljer er i bambus, rotting, stein og gull. Stedet er absolutt ikke barnevennlig, men utrolig spektakulært!
På reise pleier vi som regel å holde oss på relativt lav snittpris på overnatting, men vi syns det er stas å slå ut håret med noen unike opphold innimellom for opplevelsen (om 1800kr/natten inkl frokost for dette her kan kalles å slå ut håret!)
Link til innlegg på Instagram.
Bo i Göreme - da er alt i gangavstand
Book et cave hotell, helst med utsikt og takterrasse. Vi bodde på Cappadocia Cave Lodge (link: https://www.booking.com/Share-8f06Tl) og elsket det
Spis frokost ved soloppgang på en takterrasse og se på luftballongene (book på forhånd hos hotellet)
Fly over Cappadocia i en luftballong (lurt å booke inn en av de første dagene ettersom turene blir avlyst/skjøvet på dersom sterk vind).
Vandre i ulike ulike daler og opplev de unike landskapene, fjell-og steinformasjoner; Pigeon valley, Love valley, Zoom valley (alle i gangavstand)
Nyt panoramautsikt og solnedgang fra Sunset point (også gangavstand)
Utforsk de sjarmerende gatene i Göreme
Taxi t/r flyplass
Ellers kan man gå til stort sett alt av interesse om man bor i Göreme
Det meste av mat og drikke er billig og bra
Flyplass Nevşehir (NAV) - Turkish Airlines flyr fra Oslo med mellomlanding i Istanbul (book med poeng for enda billigere reise)
Ingen visum eller lignende
Det er mer magisk å være der enn bilder og videoer klarer å vise
Den tyrkiske liren er billig (!)
Passer ypperlig som en langhelgdestinasjon og gjerne kjærestetur. Barn kan være med, men små barn (og gravide) er ikke tillatt i luftballong
Link til reel på Instagram.
Oman; for et eventyrlig land! Vi har vært på roadtrip her to ganger med barna, og elsker å reise rundt her! Landet er autentisk, trygt og spektakulært, og overraskende enkelt å reise rundt i. Dette er 8 av våre høydepunkter fra reise i Oman:
Ørkenen Wahiba Sands er et must i Oman. Se egen mini-guide i egen artikkel nedenfor.
Hoteller vi har bodd på i Wahiba Sands:
Nizwa er som en liten Kardemomme by med både Nizwa Fort og Niwza Souq (marked) som er morsomt å oppleve. Etter vår mening definitivt verdt et stopp og en overnatting.
Hoteller vi har bodd på i Nizwa:
Bo i oasen i den forlatte landsbyen Al Hamra.
Airbnb'en vi bodde på:
Ingen Oman-tur uten besøk til en wadi. Det finnes flere slike, vi valgte en av de mest kjente Wadi Shab (husk dekkende badetøy om du vil bade).
Noe av det beste med å reise i Oman syns vi er selve roadtrip'en. Ekstra gøy om man har bil med 4wd slik at man også kan kjøre i ørkenen. Kamel er nesten garantert å se!
Oman har også fjell å by på. Vi tok turen til Jabal Ahkdar, og tilbrakte en natt der, men det finnes også andre fjellområder (feks Jabal Shams).
Her bodde vi:
Kysten er et spektakulært tillegg til reiseruten. Man skal ikke langt unna hovedstaden Muscat for å oppleve omansk kyst.
Airbnb'en vi bodde på:
Sultan Grand Mosque er en flott moske, og et must når man er innom Muscat.
Et par ting som er fint å vite:
Åpningstider: 8-11 alle dager utenom fredag for turister
Kleskode: voksne må dekke helt ned til ankler og håndledd. Kvinner og jenter over 7 år må dekke til håret. Barn ingen kleskode. Abaya (lang, tradisjonell drakt) og hodeplagg kan leies for 2OMR (~60kr)
Pris inngang: gratis
Link til innlegg på Instagram.
En liten reiseguide om du vurderer tur hit⬇️
☀️ SESONG: det er sol og fint året rundt, men oktober til april har mest behagelig temperatur (ca 20-30 grader). Mai til september er veldig varmt.
🚙 TRANSPORT: det absolutt letteste i Oman er å leie bil. Veiene er fine og det er lite biler på veiene. Lett å få tak i barneseter. Lei 4WD om du skal til en ørkencamp og vil kjøre selv. Vi leide bil med Speed Car rental
💸 PRISNIVÅ: hotell må man regne med 1000-1500kr + per natt. Drivstoff og dagligvarer er veldig rimelig. Det meste av aktiviteter og opplevelser er gratis
✈️ INNREISE: vi fløy Pegasus med en mellomlanding (det billigste valget), men Turkish flyr også til Muscat. Gratis turistvisum for opphold under 14 dager. Enkel og rask immigration-prosess
Link til innlegg på Instagram.
det finnes en drøss med camper å velge i. De fleste har god standard og middag/frokost inkludert
vi bodde på Sama al Wasil Desert Camp og likte oss veldig godt. Fasiliteter som babystol og utendørs barnekino
tidligere har vi bodd på Desert Nights Resort og likte den også veldig godt. Kameltur inkludert i pris, samt fasiliteter som baby cribs og lekeplass
de fleste camps tilbyr en rekke aktiviteter som dune bashing, kamelridning, ATV osv
se solnedgang og opplevelsen av å være der er naturligvis gratis (og det aller beste!)
det er ca 2 timer å kjøre fra Muscat flyplass (avh av camp)
man trenger 4WD for å komme seg til mange av campene, alternativt kan man booke transport siste biten inn (parkere i Al Wasil og blir plukket opp der sanddynene starter)
selve kjøringen i ørkenen er ganske morsom, og det skal mye til for å ikke møte kameler
Link til innlegg på Instagram.
⛰️Santa Maddalena viewpoint • Kort spasertur på vei opp fra bygda Santa Maddalena. Utsikt over Geisler/Odle fjellkjeden.
🏝️Lago Braies • Parkering rett ved innsjøen. Stier rundt innsjøen og mulighet for å leie robåt.
🏔️Cadini di Misurina • Relativt enkel tur opp til første utsiktspunkt, ca 30 min brukte vi en vei med små barn. Legg på en liten halvtime så kommer du helt ned til det neste instaberømte utsiktspunktet. Obs: kan ennå være litt snø på stien om du går tidlig i sesongen. Vi var der i starten av juni, og vi måtte gå i litt snø.
⛰️Val di Funes • Dal nær Santa Maddalena med stinettverk og ikonisk utsikt til fjellkjeden Geisler/Odle fra flere betjente hytter, blant annet Glatschalm (ca 3km t/r på grussti, jevn stigning opp) og Geisleralm (denne ble hakket for lang for 2- og 3-åringen).
⛰️Seceda • Tilgjengelig via gondol fra den lille byen Urtijëi i dalen Val Gardena. Kun en kort spasertur opp en liten bakke til et utsiktspunkt.
🏔️Tre Cime di Lavaredo • Vi gikk ikke den klassiske runden (pga ennå snø i juni), men flott utsikt over dette berømte fjellet kan man få ved kort tur på grussti til Refugio Lavaredo (ca 4 km t/r) eller i ryggen på veien opp til Cadini di Misurina (omtalt over).
🛝Lekeplass • Mange topper, utsiktspunkt og betjente hytter har ofte lekeplasser og trampoliner med spektakulær utsikt!
🚠Gondol • Genialt for å få fin utsikt og slippe å slite opp hundrevis av høydemeter. Bonus at barna elsker det!
⛺️ Camping i fine omgivelser, på en gård eller med utsikt (her på en gård i fjellbygda Santa Maddalena). Bonus om man kan unngå heten og folkemengdene og dra i feks juni eller september
Link til innlegg på Instagram.
Vi hadde 3 uker, og målet var mest mulig tid i Italia. Vi landet på en rute vi var veldig fornøyd med. Den startet og sluttet med ferje Larvik-Hirtshals, og gikk gjennom Danmark, Tyskland, Frankrike, Sveits, Italia, og gjennom Østerrike og den romantiske veien i Tyskland på returen.
Reiserute og kart.
Vi suste gjennom Danmark og Tyskland på tre dager/to netter. Det ble noen lange kjøreetapper, men også tid til noen hyggelige stopp i koselige byer.
En natt i Frankrike i skjønne Colmar.
Turen gikk videre til Lauterbrunnen i Sveits for noen dager med nydelig natur (husk SIM-kort for å slippe roamingkostnader siden Sveits ikke er i EU)
Vi ankom Italia og tok et stopp nær Milano på en vingård.
Etter en uke var vi fremme i Toscana der vi skulle møte venner. Vi leide en Airbnb sammen, og det var også et fint avbrekk fra teltlivet.
Turen gikk videre til Venezia. Vi utforsket også den fargerike øya Burano,
Endelig var tiden kommet for å oppleve Dolomittene. Vi var superheldige med været, og fikk opplevd de spisse fjellene fra sin beste side (se egen Dolomittene-guide)
På returen stoppet vi ved flere koselige tyske landsbyer.
Danmark ble med en dag før vi hoppet på ferjen på formiddagen.
Vi hadde med telt og hadde ikke booket noe på forhånd utenom en toscansk villa utenfor Firenze 3 netter med venner. Vi fant alltid camp spots, og det var alltid plass (sikkert vanskeligere å få plass last minute om man reiser i høysesong juli-august)
Dieselpris var nesten som hjemme. Matvarer er en god del billigere (spesielt i Tyskland og Italia). Danmark er generelt DYRT pga valutakurs. Camping endte på ca 300-350kr/natten i snitt. Totalt endte turen på ca 23-24 000kr inkl diesel, bompenger, camping, ferje osv (vi har delt detaljert breakdown tidligere)
Mai/juni (og september) er ideell tid å reise i Europa - lite turister og behagelig temperatur.
Link til innlegg på Instagram.
3 uker roadtrip på Yucatan-halvøya i Mexico skulle vise seg å by på både unik natur, skjulte perler og store mengder taco. Dette var reiseruten vår:
Vi fløy inn til Cancun, men plukket bare opp leiebil, og tilbrakte ingen tid her.
Bitteliten meksikansk havnelandsby, og gateway til Isla Holbox. Kan være fint å tilbringe en natt om man er sliten etter lang tur eller ankommer sent. Mange muligheter for parkering av bil. Ferjebillett kjøpes på den lille havnen.
idyllisk, tropisk, autentisk og bilfri øy. Vi elsket dagene våre her, og utforsket øya i både rosa golfbil og sykkel. Prisnivået er over middels, og det kan være vanskelig å finne strand uten å betale for det (det skulle vise seg å være en gjenganger overalt i Mexico😅), men om vi syklet langt nok fant vi.
Koselig landsby nær Las Coloradas (pink lake). Her kan man også ta båttur og se krokodiller i mangroves, salt flats og flamingoer.
Dra innom Las Coloradas (pink lake).
Sjarmerende, autentisk by. Koselig å vandre rundt i flotte gater og parker og spise tacos. Nært pyramidene Chichén itzá og grotten Cenote Ik-Kil.
Dra til Cenote Ik-Kil.
…og besøk pyramidene Chichén itzá.
Tar man turen hit er seiltur/båttur på Lake of seven colors (Bacalar lake) et must. Mange fine (og endel dyre!) steder å bo langs innsjøen. Bacalar logger helt sør nær grensen til Belize, og dette var definitivt det stedet vi følte mest på sketchy vibes😅
Koselig strandby med lang promenade, perfekt å utforske på sykkel. Bonus med lekeplasser på strandrestaurantene.
Den største skuffelsen i Mexico for oss. Hele kystlinjen var okkupert av dyre resorts/beach clubs. Vi var innom en ruin-turistattraksjon, og dro videre😁
Ganske touristy, men samtidig også veldig autentisk med koselige gater og strender. Vi var så heldig å få låne en fantastisk condo av en bekjent, så her var det enkelt å tilbringe litt tid selv med små barn.
Leiebil er naturlig om man vil reise litt rundt. Dyrt med barneseter, så vurder å ta med selv (det gjorde vi). Husk cash i tilfelle man blir stoppet av politi😅 vi slapp unna med én hendelse og ca 500kr «fartsbot» besluttet på gefühlen av meksikansk politi.
Generelt ganske dyrt. Mye amerikanske turister, spesielt i Cancún/Playa del Carmen og Tulum har nok bidratt til å øke prisene. Vi klarte likevel å finne overnatting til gode priser.
Legg til grunn at alt koster litt i inngangspenger (alt fra tilgang til strender, grotter, pyramider osv). Det var masse unikt å se og oppleve her, men det tok bort litt av sjarmen for oss å betale inngangspenger for hver minste ting.
Barneseter til bil var greit å få tak i (men veldig dyrt). Redningsvester for barn var alltid tilgjengelig på båtturer. Baby cribs fikk vi ofte tak i, babystol var hakket sjeldnere.
Vi fløy t/r Cancun. Man kan også fly inn til Playa del Carmen som ligger nær. Det er billig å fly mellom landene i Mellom-Amerika. Vi fløy direkte videre til Guatemala etter Mexico.